Festival international de Jazz de Montréal - Deel 1 (Dutch)

By: WouterSat, 07/01/2017
Cory Henry & The Funk Apostles

Terwijl we in Nederland met spanning uitkijken naar het North Sea Jazz weekend, is afgelopen week de 38e editie van de Canadese equivalent van start gegaan: Festival International de Jazz de Montréal! Een weergaloze combinatie van Canadees talent en geweldige muzikanten vanuit heel de wereld verzorgen het grootste stadsfeest van Quebec. Met Montreal als thuisbasis kan Stingray niet ontbreken. Stingray DJAZZ zorgt er daarom voor dat de hoogtepunten niet onopgemerkt blijven in Nederland.

De openingsdag staat in het teken van het 375-jarig bestaan van Montreal. Canadese bands als The Franklin Electric, Milk & Bone en Cœur de Pirate warmen de stad op voor het jaarlijkse muzikale hoogtepunt. Vooral de laatstgenoemde zangeres maakt indruk, een prachtige combinatie van de invallende nacht en de ondeugende stem van Béatrice Martin zorgt voor een vrolijke sfeer. Het is al snel duidelijk: Montreal is er helemaal klaar voor!

 

Credit : Wouter Wolff, Stingray DJAZZ
The Bad Plus - Credit : Wouter Wolff, Stingray DJAZZ

The Bad Plus - (Gesù - Centre de Créativité)

Op dag 2 gaat het reguliere programma van start. Ondanks het tegenvallende weer zijn ook de buitenpodia goed bezocht. Gewapend met paraplu en regenjas vindt het publiek zijn weg op het stadse festivalterrein met maar liefst 34 podia. Voor Stingray DJAZZ begint het festival, dat voornamelijk in de avond plaatsvindt, in Gesù - Centre de Créativité, waar The Bad Plus zijn opwachting maakt. Al snel wordt duidelijk dat het trio er zin in heeft, ze barsten van de energie, wat garant staat voor een avontuurlijke avond. De muzikanten, in combinatie met de droge humor van bassist Reid Anderson, worden al snel door het publiek in de armen gesloten. Als het openingsnummer Maps van het album It’s Hard wordt ingezet, blijkt maar weer dat het trio feilloos op elkaar is ingespeeld. Daar waar drummer Dave King onnavolgbaar zijn eigen weg gaat, blijft hij bassist Anderson en Ethan Iverson op piano met ongenaakbaar gevoel begeleiden. De afwisseling en subtiliteit in het spel van King is uitmuntend, waarmee hij zijn twee muziekbroeders naar een hoger niveau tilt. Op een wat minder geslaagde versie van Time After Time na, zorgt The Bad Plus voor een uitstekend openingsconcert in Gesù.

Robert Glasper Experiment - (Théâtre Maisonneuve)

Later op de avond staat Robert Glasper met zijn Experiment op het podium van Maisonneuve. Nadat Kendrick Scott het publiek warm heeft gespeeld, klinkt er een daverend applaus zodra Glasper het podium betreedt. Al snel wordt duidelijk dat het de avond van de drummers is. Justin Tyson zet een waanzinnig strakke beat in waarmee hij de toon van de avond zet. Het is een komen en gaan van muzikanten en saxofonist, vocalist en keytarist Casey Benjamin hopt onder de regie van Glasper op en af het podium en de lichtshow ondersteunt de meesterlijke zoektocht naar een bijna duistere combinatie van hardbop, funk en pop. Ondanks het feit dat Robert Glasper zijn naam heeft verbonden aan het collectief, laat de Fender Rhodes pianist niemand onderbelicht. Het is één geheel, waarbij elke muzikant onmisbaar is, met een hoofdrol voor Tyson en daarnaast een benoemingswaardige rol voor de lichttechnicus van dienst.

 

Credit : Wouter Wolff, Stingray DJAZZ
Cory Henry & The Funk Apostles - Credit : Wouter Wolff, Stingray DJAZZ

Cory Henry & The Funk Apostles - (Club Soda)

De vrijdagavond staat in het teken van organist Cory Henry. De rij buiten staat tot mijlenver en het gemêleerde publiek, waar opvallend veel bloemetjeshemden tussen zitten, heeft er zichtbaar zin in. De Hammond B3 toetsenist uit de Snarky Puppy familie is één van die verjongende artiesten in de jazz-, funk- en soulwereld en dat is duidelijk hoorbaar bij

binnenkomst van de New Yorker! Het is meteen raak in Club Soda, aan dansen is geen ontkomen aan. De teksten zijn niet al te sterk, maar Henry is een showman met een ijzersterke sound. Hij heeft de soul, hij heeft de funk, deze man weet precies wat hij doet! Ondersteund door zijn Funkapostles speelt hij onder andere werk van zijn nog uit te brengen album, maar dat deert het publiek niet, want het overstuurde rauwe geluid van zijn Hammond zorgt ervoor dat niemand stil staat. Zaterdagavond 30 juni is het Montreal Jazz Festival voor even officieel omgedoopt tot het Montreal Funk Festival!